top of page
Εικόνα συγγραφέαΓιώργος Στεφάνου

Κυτταρίτιδα: Φυσικές θεραπείες για την καταπολέμησή της

 


Στο δέρμα και συγκεκριμένα στον υποδόριο ιστό είναι φυσιολογικό να συσσωρεύεται νερό και λίπος. Πώς αντικατοπτρίζεται αυτό; Κυρίως με τη μορφή λιποκυττάρων.


Αυτά έχουν την ικανότητα να συρρέουν μεταξύ τους και να μεγαλώνουν. Επίσης, ανάλογα με τον οργανισμό, συσσωρεύονται ομοιογενώς ή ανομοιογενώς.


Στη δεύτερη περίπτωση δημιουργούνται συνθήκες παθολογικές σε τοπικό επίπεδο που τελικά οδηγούν στη γνωστή εικόνα της κυτταρίτιδας (φλοιός πορτοκαλιού). Αυτό με τον καιρό επιδεινώνεται και έτσι έχουμε διάφορα στάδια κυτταρίτιδας.


Α) Σε ένα πολύ αρχικό στάδιο χάνεται η σφριγηλότητα του δέρματος το οποίο δείχνει πιο μαλακό και κυματιστό. 


Β) Δεύτερο στάδιο είναι όταν η κυτταρίτιδα έχει τη γνωστή όψη φλοιού πορτοκαλιού. 


Γ) Στο τρίτο στάδιο αρχίζει πλέον και επηρεάζεται τόσο η όψη όσο και η λειτουργία του δέρματος. Υπάρχει κακή αιμάτωση και κακή οξυγόνωση  που οδηγούν σε οξειδωτικό στρες και δημιουργείται εντονότερη κατακράτηση. 


Ανάλογα με το στάδιο, την ηλικία και τη συνολική υγεία, ακολουθούμε διαφορετικές τακτικές. Υπάρχουν πολλές λύσεις και πολλές πρακτικές για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κυτταρίτιδα είναι μια συχνή κατάσταση που πλήττει πολλές γυναίκες σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Παρόλο που επισήμως δεν υπάρχει θεραπεία που να εξαλείφει πλήρως την κυτταρίτιδα, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι και προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισής της, όπως η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας και φυσικά ο βελονισμός.


Στην περίπτωση του βελονισμού έχουμε μερικά πολύ ισχυρά πλεονεκτήματα:


Α) Διαφορετική πρακτική από σώμα σε σώμα, οπότε έχουμε εξατομικευμένη θεραπεία και πιο ειδικό αποτέλεσμα. Είναι πολύ διαφορετικό π.χ. αυτό που θα κάνουμε σε μια καπνίστρια ή σε έναν σακχαροδιαβητικό. Είναι άλλη η προσέγγιση σε κυτταρίτιδα γύρω από τα γόνατα και άλλη π.χ. στους γλουτούς. Σε κάθε περίπτωση το πρωτόκολλο και τα σημεία βελονισμού αλλάζουν. 


Β) Καμία παρενέργεια ή ανεπιθύμητα γεγονότα. 


Γ) Είναι εφικτός ο  συνδυασμός  με άλλες τεχνικές. Στην περίπτωση αυτή, επιτυγχάνονται και τα αποτελέσματα. Εδώ λοιπόν βρίσκεται κι ένα άλλο πολύ ισχυρό πλεονέκτημα της εφαρμογής του βελονισμού. Αν, δηλαδή, προγραμματίσουμε μια σειρά ενεργειών για να αντιμετωπίσουμε την κυτταρίτιδα, θα χρειαστούμε λιγότερο χρόνο για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα εάν ταυτόχρονα γίνεται βελονισμός και τοπική θεραπεία π.χ. με ειδικές κρέμες.

 

Άλλες θεραπείες για κυτταρίτιδα


Βότανα που έχουν οφέλη για την κυτταρίτιδα


  1. Κίστος: βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και τη συνοχή του δέρματος.

  2. Φασκόμηλο: οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας.

  3. Συμπύκνωμα Αλόης: Είναι γνωστό για τις ενυδατικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες, που βοηθούν στην επιδερμική υγεία.

  4. Καφές :  η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των τοξινών και στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτός είναι ο λόγος που σε πολλά αντικυτταριτιδικά προϊόντα εμπεριέχεται ως συστατικό και ο τριμμένος καφές.

Αιθέρια Έλαια 


Υπάρχει πληθώρα αιθέριων ελαίων που μπορούν να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Το σημαντικότερο είναι να επιλέγουμε υψηλής ποιότητας έλαια και λάδι βάσης, και ο τελικός συνδυασμός να συνάδει με τις ιδιαίτερες αρωματικές προτιμήσεις του ατόμου που θα το χρησιμοποιήσει.


Ενδεικτικά, 

  1. Η λεβάντα: ανακουφίζει από φλεγμονώδεις καταστάσεις της επιδερμίδας, είναι καταπραϋντική 

  2. Ο κέδρος: είναι ισχυρό τονωτικό για το σώμα και διεγείρει το μυϊκό σύστημα.

  3. Το λεμόνι: διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην αναζωογόνηση του δέρματος.


Πριν όμως χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια, πρέπει να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχουν αλλεργίες ή ευαισθησίες σε αυτά. Είναι σημαντικό να αραιώνετε τα αιθέρια έλαια με ένα φυτικό λάδι βάσης, όπως το αμυγδαλέλαιο ή το jojoba, προτού τα εφαρμόσετε στο δέρμα.

 

Μασάζ με υπερήχους 


Το μασάζ με ειδικά μηχανήματα υπερήχων είναι ιδανικά για τη σύσφιξη του δέρματος στα μπράτσα, την κοιλιά, τα πόδια και τους γλουτούς και προτείνεται για γυναίκες άνω των 25 ετών. Το μασάζ με υπερήχους προάγει τη φυσική ικανότητα του σώματος να αποβάλλει τους ρύπους μέσω του αγγειακού και του λεμφικού συστήματος.


Η θεραπεία υπερήχων μπορεί να βελτιώσει την όψη της επιδερμίδας και να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Τα παραπροϊόντα που βρίσκονται μεταξύ των λιποκυττάρων ανακινούνται από τους υπέρηχους, με αποτέλεσμα να μπορεί να παρασύρονται και να απομακρύνονται ευκολότερα από το λεμφικό υγρό. Είναι σαν να λέμε ότι τα λιποκύτταρα «ρευστοποιούνται», όπως τα παγάκια που λιώνουν, ενώ μπορούν στη συνέχεια να παγώσουν ξανά και να σχηματίσουν μια πιο ομοιόμορφη επιφάνεια.

Ο υπέρηχος λειτουργεί επίσης σαν ένα μασάζ βαθύτερα στους ιστούς. Παράλληλα, η κυκλοφορία του αίματος τονώνεται βοηθώντας έτσι στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. 


 Διατροφή, διακοπή καπνίσματος, super foods και ιχνοστοιχεία, όπως άλλωστε και η κίνηση, ο καλός ύπνος και η διαχείριση του stress (σωματικού και ψυχικού) είναι αυτονόητο ότι μπαίνουν στη συζήτηση και καθορίζουν τη συνολική στρατηγική της θεραπείας.

 

34 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page